BEREIDING

Voorbereiding

-hak de sjalotjes, knoflook, champignons en rozemarijn of tijm (wat je lekker vind) fijn. Als je eekhoorntjesbrood gebruikt, wel deze in een kommetje lauwwarm water voor 15 minuten, knijp de slap en nat geworden paddenstoelen uit boven het kommetje en bewaar het vocht! -meet de margarine en boter af, zet de rode wijn klaar. -was de bietenslablaadjes en besprenkel deze in een kom met wat azijn (balsamico) en olijfolie. Dat zuurtje is een mooie tegenhanger van de zoetige bramenjus straks! -zet vier borden klaar (liefst warm) en maak daarop een bedje van de sla. -leg een stukje aluminiumfolie klaar en een diep bord.

Bereidingswijze

Het bakken van een biefstuk is eigenlijk niet vast te leggen in een standaard procedure. Het is een kwestie van gevoel. Immers, de ene biefstuk is dik en vereist nagaring in folie, de ander is klein en vraagt kortere baktijd. Er zijn een aantal vuistregels waar je je aan kunt houden:

1. Bak de biefstuk in flink hete boter. Dan schroeit deze mooi dicht. Maar let op, zorg dat je boter niet verbrand. Vooral de vaste deeltjes in roomboter verbranden erg snel, daarom kan je het beste in geklaarde roomboter bakken of gewoon in margarine.

2. Prik niet met een vork in je biefstuk. Dat is een doodzonde. Biefstuk leg je met de hand in de pan en keer je om met bijvoorbeeld twee spatels.

3. Biefstuk is mals als hij rood of rose gebakken wordt. Vind je dat niet lekker dan kan je hem doorbakken, maar houd er rekening mee dat je vlees dan wel een stuk taaier wordt. Hoe bepaal je dan of een biefstuk rood, rose of doorbakken is?

4. Kijk in je handpalm en ontspan je hand. Druk met je wijsvinger van je andere hand in je duimmuis. Het voelt zacht aan. Dat komt min of meer overeen met een rood gebakken biefstuk in de pan. Span je duimmuis nu half aan. Die veerkracht is ongeveer zoals een rose gebakken biefstuk is. Span je het geheel aan, dan heb je dus een doorgebakken biefstuk. Veelal zie je dat ook wel aan de kleur, dat bijna zwart begint te worden.

-doe margarine in de pan en bak de biefstukken rondom bruin. Doe de duimmuis test nadat je hem hebt omgekeerd om te bepalen hoe je hem gebakken wilt hebben. -haal de biefstukken uit de pan en leg ze weg op een bord en hou ze warm door wat folie erop te leggen. Wil je dikke biefstukken (doorgaans alleen bij rund) na laten garen, dan kan je ze helemaal in de folie wikkelen.

-doe snel nadat je de biefstuk eruit hebt gehaald de klont roomboter in de pan en veeg het met een vork lekker over de bodem van de pan zodat alle baksels loskomen. Let op dat het niet te heet wordt. -voeg de sjalotjes en knoflook toe. -Voeg ook de champignons toe. Gebruik je in plaats daarvan het gewelde eekhoorntjesbrood, bak dan eerst de sjalotjes en knoflook kort aan en voeg daarna pas het natte eekhoorntjesbrood toe. -voeg ook de rozemarijn of tijm toe en bak even kort mee. -Blus het af met de rode wijn. Of gebruik de helft van de rode wijn en de vul de andere helft aan met het welvocht van het eekhoorntjesbrood -giet het braadvocht wat inmiddels uit de biefstukken is gekomen, vanuit het diepe bord ook nog bij de jus! -voeg de bramenjam toe naar smaak -pruttel het zachtjes tot de gewenste dikte, maar let wel; het is een jus dus het mag best wat dun blijven. -voeg als laatste de bramen toe en zorg ervoor dat de bevroren bramen warm worden -breng op smaak met peper en beetje zout naar smaak.

-Leg de biefstukken op het bedje bietensla op de vier borden -schep de bramenjus half over de biefstuk en half op het bord -zorg ervoor dat op ieder bord een aantal hele bramen meekomen.

Serveertip

Bijgerechten: krielaardappeltjes met olijfolie en een theelepel zeezout uit de oven en als groente bijvoorbeeld gekookte bietjes of haricotverts.  

Wijntip

Een fruitige, rijke en volle wijn is de beste keuze. Denk hierbij aan een Rhonewijn (Gigondas of Chateauneuf du Pape bijvoorbeeld) maar een mooie Italiaan (Montepulciano d’abruzzo) is ook heerlijk. Wijn met veel hout, zoals veel Spaanse wijnen uit bijvoorbeeld Ribera del Duoro of Rioja, zijn vaak te overheersend.

Fotobron: hobbykoken.blogspot.nl