Drive-count van ree op Terschelling

Drive-count van ree op Terschelling

Nog dit jaar zal in opdracht van de FBE Fryslan op Terschelling een zogenoemde drive-count worden gehouden. Een vooraf bepaald gebied wordt geheel uitgedreven om te tellen hoeveel reeën op de vlucht slaan die er in de dekking zitten. Deze maatregel is onderdeel van het onderzoek naar beheer van het Ree op de Wadden.

Deze nogal drastische maatregel wordt als experiment op het eiland gehouden. Het exacte gebied en datum van de drive-count is de Reeënstichting Terschelling nog niet bekend. De bedoeling is dat er eerst in het gebied op de 'normale' manier wordt geteld. Daarbij wordt mogelijk ook een drone ingezet. Daarna wordt het gebied volledig uitgedreven door drijvers. Of er honden worden ingezet is ons ook nog niet bekend.

Feitelijk is deze drivecount discutabel. Het is namelijk tegen de wet om een beschermde diersoort onnodig te verontrusten. En verontrusten doe je hiermee! Wist je bijvoorbeeld dat een opgejaagd ree zo in de stres kan raken dat hij eraan dood kan gaan? Maar niet alleen het ree wordt verontrust. Ook de andere diersoorten die zich in het gebied bevinden krijgen bezoek. Gelukkig is Staatsbosbeheer betrokken bij de tot standkoming van dit project, en zij zullen hier ongetwijfeld kritisch en verantwoord mee omgaan.

Los van bovenstaande snappen wij de reden van de drivecount niet. Uiteraard is het 'leuk' om te weten hoeveel reeën er nou in zo'n veld zitten. Want we weten dat er altijd meer reeën zijn dan je ooit ziet! Maar wat wil de FBE nu met die resultaten doen? Of er nu weinig of veel reeën van te voren worden geteld. Of er nu weinig of veel reeën uit het gebied worden gejaagd. Wat kan je ermee? Op de pagina Jacht en Beheer van deze website lees je dat een hoeveelheid (een getal) reeën in een gebied totaal niet relevant is voor enig beheermaatregel. Het lijkt ons erop dat de drivecount een pure menselijke emotie gaat bevredigen, zo van 'we willen het graag weten', maar waarom we het willen weten en wat je met die kennis kan doen blijft ons zeer onduidelijk.

Enfin, op basis van de informatie die wij erover hebben lijkt het ons een totaal overbodig experiment wat onnodig onrust (of erger) in de populatie teweegbrengt. We maken echter geen bezwaar omdat het een eenmalig experiment betreft wat mogelijk ook iets vertelt over het aantal reeën wat er geteld kan worden in relatie tot wat er in het verleden altijd is opgegeven tijdens de drietelling. Bovendien geven we reekenner Rik Schoon graag de kans om een goed rapport af te leveren, en als dhr. Schoon daarvoor deze drivecount nodig acht dan geven wij hem het voordeel van de twijfel in dit geval.

Wordt vervolgd....

Nagekomen bericht: De drivecount, die 23 november 2017 gepland stond, is uitgesteld. De slechte weersvoorspelling was de reden van uitstel. De drivecount staat nu gepland op zaterdag 13 januari 2017.

Provincie stelt onderzoek in naar het Ree op Terschelling
Reeënstichting Terschelling geïntroduceerd op de Radio bij Omrop Fryslân